Vprašanja in odgovori

Na tej strani najdete odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja o akvaristiki. Vsa dodatna vprašanja lahko pošljete na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

Za vprašanja, ki so povezana z vzgojo rib ali vprašanja o ribjih boleznih vam priporočamo ogled diskusijskih skupin na Akvazinu.

Priporočamo tudi ogled foruma SLOreef.com. Na njem dobite odgovore na praktično vsa vprašanja povezana z morsko akvaristiko.

Kaj je akvaristika?

Akvaristika je gojenje vodnih organizmov v ustrezno opremljenem okolju. Je delček narave - vodnega sveta, ujet v akvariju, v katerem ustvarjamo razmere, ki so čimbolj podobne naravnim: dovolj velik prostor, ustrezna kvaliteta vode, rastline, biološko ravnotežje med organizmi ...

Kako izbirati akvarij in prostor, kamor ga postavimo?

Velja pravilo, da je vedno najbolje izbrati največji akvarij, ki si ga lahko privoščimo (prostorsko in finančno). Večji akvarij je lepši, vanj lahko naselimo več organizmov, lažje ga tudi vzdržujemo. Akvarij postavimo v temen, miren del prostora, ki ni osvetljen z direktno sončno svetlobo. V bližini potrebujemo električno vtičnico.

Kako urediti akvarij?

Najprej se je potrebno odločiti, kakšen akvarij želimo imeti:

 • sladkovodni s poudarkom na rastlinju
 • sladkovodni s poudarkom na ribah
 • polslani
 • morski

Ribe in rastline se običajno ne izključujejo, potrebno je samo paziti, da ne naselimo rastlinojedih rib v akvarij z mehkimi rastlinami ali rib, ki kopljejo po dnu v akvarij s podlago, ki skali vodo.

Ko akvarij postavimo na izbrano mesto, sledi ureditev:

 1. Najprej namestimo hranilno podlago (za akvarije z rastlinami) in nad njo pesek, ki ga je potrebno dobro oprati. Celotno podlago namestimo tako, da je najnižji del ob sprednji šipi, kjer bomo lahko odstranjevali mulj in ostale odpadke iz akvarija.
 2. Nato namestimo izbrano kamenje, korenine in ostale željene dodatke (kokosov oreh, školjke, ...).
 3. Če je v akvariju veliko rib, je potrebno poskrbeti za dodatno prezračevanje akvarija, zato napeljemo potrebne cevke in razpršilce zraka.
 4. V akvarij natočimo mlačno vodo (okrog 20oC) do višine 15 cm nad podlago.
 5. Sledi sajenje rastlin. Višje rastoče rastline namestimo ob zadnji steni akvarija, nižje bolj spredaj. Predvidimo tudi nezarasel prostor za plavanje in hranjenje rib.
 6. Ko so rastline posajene, napolnimo akvarij z vodo do višine 5 cm do roba in priklopimo akvarijske naprave. Po potrebi odstranimo motno vodo s podlage (na dnu se lahko naredi pas 'meglene' vode) in kose rastlin ali rjavo prevleko, ki se nabere na gladini vode.
 7. Za pripravo vode priporočamo uporabo pripravkov.
 8. Pred naselitvijo rib v akvarij je potrebno počakati nekaj časa (običajno 14 dni), da se v akvariju vzpostavi ustrezno biološko ravnovesje. V kateri fazi je akvarij lahko preverjamo z meritvami koncentracij NH3, NO2 in NO3 v akvarijski vodi. Predpogoj za naselitev akvarijskih rib je, da v akvariju ni NO2!

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje pri uporabi te spletne strani, ta stran uporablja "piškotke" (cookies). Piškotki za ključno delovanje spletne strani so bili že uporabljeni. Za več informacij poglejte naše pogoje uporabe.

Sprejemam piškotke te strani

EU Cookie Directive Plugin Information